Software succesvol implementeren met deze vijf stappen

Weerstand tegen verandering is een bekend verschijnsel. Het is een menselijke oereigenschap. Verandering staat namelijk gelijk aan gevaar. Als mensen jarenlang iets volgens een bepaalde methode hebben gedaan en te horen krijgen dat het voortaan op een andere manier gaat gebeuren, moeten ze uit hun bekende en beproefde patroon stappen. Bovendien zijn er geen garanties dat de nieuwe methode succesvol zal zijn. Maar hoe ga je daar mee om als je nieuwe software wilt implementeren?

Het implementeren van digitalisering is uiteraard heel andere koek dan bijvoorbeeld de jacht op een mammoet, maar de weerstandsreactie is door de eeuwen heen exact hetzelfde gebleven: doen wij niet, willen wij niet, vinden wij eng.

Wat erg goed blijkt te helpen: een goede voorbereiding, veel informatie, betrokkenheid en een degelijke training.

Papierwerkers en spreadsheetdenkers

Je kent ze vast wel. Misschien ben je er zelf één: zo iemand die stug vasthoudt aan traditionele methodes. Behalve veiligheid is er nog een grote reden om dat te doen: vrijheid. Papier, hoe je het ook wendt of keert, is een betrouwbare tool die enorm veel vrijheid biedt. Je bent als gebruiker nergens aan gebonden. Ook spreadsheets (zoals van Excel) blinken hierin uit. Helaas gaat deze grote vrijheid ten koste van de doorzoekbaarheid, deelbaarheid en standaardisering.

Het perfecte projectteam

Om een nieuw systeem in te voeren, heb je een intern team nodig dat het project leidt. Dit team krijgt de nodige verantwoordelijkheden en slagkracht. Een goed projectteam bestaat uit mensen vanuit verschillende disciplines, zodat de organisatie breed vertegenwoordigd is. Het projectteam stelt een visie en strategie op voor het project: wat is ons uiteindelijke doel en wanneer willen we dat bereikt hebben? Dit hoeft geen lijvig document te zijn – één A4 is genoeg – maar is heel nuttig.

Kies voor diversiteit

Het team kan als er twijfel is in de organisatie, bij iedere stap worden geraadpleegd. Een veelzijdig team stel je samen uit mensen die over uiteenlopende eigenschappen en vaardigheden beschikken. Hoe meer diversiteit, hoe beter.

Checklist team

Je zoekt een team waarin de volgende skills en pluspunten vertegenwoordigd zijn:

  • Goed kunnen bewaken van de planning
  • Invloed hebben op personeel en management
  • Enthousiasme kunnen overbrengen
  • Oog houden voor het grotere geheel
  • Diplomatiek kunnen omgaan met allerlei wensen
  • Kritische vragen stellen
  • Zorgvuldig werken
  • Uitdragen van succes
  • Discipline om koudwatervrees tegen te gaan

Wil jij meer weten over het succesvol implementeren van software?

Wij vertellen jou er graag meer over!